فهرست مطالب

مطالعات پیشگیری از جرم - پیاپی 14 (بهار 1389)

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 14 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرتیپ پاسدار بهرام نوروزی، علی افراسیابی صفحه 7
    کنترل پلیسی جامعه محور رویکردی است که در آن نهاد پلیس علاوه بر بهره گیری از ابزارهای تعریف شده در نظام عدالت کیفری، از همکاری و مشارکت نهادهای اجتماعی و دولتی برای کنترل عوامل ایجادکننده جرم استفاده می کند و در تلاش است تا از رهگذر تغییر در ساختارهای سازمانی و روش های اجرایی، خود را در قبال شهروندان مسئول کند، تا در ادامه بتواند از مشارکت حداکثری اجتماع در کنترل عوامل ایجادکننده جرم بهره ببرد. در این مقاله به نحوه بهره گیری از آموزه های کنترل جامعه محور در تدابیر پیشگیرانه پلیس ایران پرداخته شده است. برای این منظور، ابتدا تحولات نقش پلیس، از رویکرد سنتی تا جامعه محور تبیین می شود. در ادامه برای اجرایی کردن این رویکرد در تدابیر پیشگیرانه پلیس ایران، تلاش می شود که با بهره گیری از روش های متداول در پیشگیری از جرم، برای آن فرآیند اجرایی ترسیم شود. فرآیند اجرایی موضوع بحث، مبتنی بر فرآیندهای مرسوم در پیشگیری اجتماعی و وضعی از جرم، به علاوه عنصر همکاری و مشارکت اجتماعی است.
    در ادامه برآنیم که راهکارهای اجرای این فرآیند در پلیس ایران را در دو بعد راهکارهای درون سازمانی و برون سازمانی تبیین کنیم. تدوین نظام نامه اخلاقی اکرام ارباب رجوع برای تمام مشاغل اجرایی پلیس، سیاستگذاری در زمینه رفتار کرامت مدار با بزه دیدگان و متهمان، کاهش مراحل اداری (بروکراسی) در سازمان پلیس و برنامه ریزی برای ارتقای رضایتمندی شهروندان از پلیس، از اهم راهکارهای درون سازمانی است که زمینه مشارکت اجتماعی در تدابیر پیشگیرانه پلیس را فراهم می کند. تدوین تدابیر پیشگیرانه مسئله محور دوجانبه بین نهاد پلیس و نهادهای جامعوی به صورت موردی، برای هم سو سازی تدابیر جاری آن ها با ملاحظات پیشگیرانه و تدوین تدابیر پیشگیرانه مسئله محور چندجانبه بین نهاد پلیس و نهادهای جامعوی برای حل مسائل جنایی، از راهکارهای برون سازمانی اجرای این رویکرد محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، پدیده جنایی، کنترل پلیسی سنتی، کنترل پلیسی مسئله محور، کنترل پلیسی جامعه محور، مشارکت اجتماعی
  • سید حسن موسوی چلک صفحه 37
    آسیب های اجتماعی و جرائم در تمام جوامع وجود داشته است و در جوامع مختلف برای کنترل و کاهش آن ها و نیز برای مقابله با آن ها برنامه های متعددی تدوین و اجرا شده است. جامعه ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. شاید به دلیل اهمیت این موضوع است که در اصل 156 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز به مسئله پیشگیری از وقوع جرم و یا در اصول دیگر)از جمله اصل 10 و 29(بر تحکیم بنیان خانواده و حمایت از افراد نیازمند و... تاکید شده است. یکی از برنامه هایی که در جمهوری اسلامی ایران از 10 سال قبل آغاز شده و از جمله اهداف آن کمک به قضازادیی و پیشگیری از وقوع جرم است، «اورژانس اجتماعی» است که توسط سازمان بهزیستی کشور تدوین شده و در حال اجرا است. برای اجرای این برنامه به دلیل ماهیت فرابخشی آسیب های اجتماعی، تعامل با سازمان های مختلف از جمله نیروی انتظامی ضروری و اجتناب ناپذیر است، که در مقاله حاضر به آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: اورژانس اجتماعی، سازمان بهزیستی، نیروی انتظامی، مددکاری اجتماعی، پیشگیری از جرم
  • امیرحسن نیازپور صفحه 55
    سیاست گذاران جنایی تحت تاثیر آموزه های علمی جرم شناختی و حقوق بشر نزدیک به یک سده است که با رویکردی افتراقی به بزهکاری اطفال پاسخ می دهند. این گرایش از سال 1304، از گذر قانون مجازات عمومی در گستره سیاست جنایی ایران راه پیدا کرده است، ولی مهم ترین تحولات در این زمینه، پس از تصویب قانون مربوط به تشکیل دادگاه اطفال بزهکار (1338) شکل گرفت.
    در نظام کیفری کنونی ایران، «قانون طفل مدار» کنار گذاشته شد و از رهگذر بازتعریف برخی موازین ناظر به عدالت کیفری اطفال دوباره تحولات جدیدی در این عرصه پدید آمد.
    در این نوشتار نظام پاسخ دهی عدالت کیفری سنتی ایران به بزهکاری اطفال، در دوره های مختلف قانون گذاری مورد بررسی قرار می گیرد. در قسمت «الف» از رویکرد بازپرورانه و در قسمت «ب» از رویکرد سزاگرایانه به عنوان پاسخ های ناظر به بزهکاری اطفال سخن به میان می آید.
    کلیدواژگان: بزهکاری اطفال، عدالت کیفری، سیاست جنایی، پاسخ های اصلاحگر، پاسخ های سزادهنده
  • وحید فضلی صفحه 79
    هدف کلی از این تحقیق رسیدن به پاسخ این سؤال بوده که آیا بین شیوه های تربیتی والدین و نگرش به رفتارهای بزهکارانه رابطه وجود دارد؟
    آزمودنی های پژوهش 686 نوجوان 15 تا 18 سال شهر تهران (شاغل به تحصیل در مدارس دولتی) بودند که محقق با استفاده روش توصیفی پیمایشی و با به کارگیری ابزار پژوهشی پرسش نامه (شیوه های فرزند پروری بامریند (والدین) و نگرش سنج نوجوانان نسبت به رفتارهای بزهکارانه) و با استفاده از روش آماری آزمون خی2 به یافته های زیر دست یافته است:1.بین شیوه تربیتی والدین مستبد و نگرش مثبت نوجوانان به رفتارهای بزهکارانه رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    2.بین شیوه تربیتی والدین مقتدر و نگرش مثبت نوجوانان به رفتارهای بزهکارانه رابطه معکوس و معنی داری مشاهده شد.
    3.بین شیوه تربیتی والدین آسان گیر و نگرش مثبت نوجوانان به رفتارهای بزهکارانه رابطه مستقیم و معنی داری مشاهده شد.
    4.بین سطح تحصیلات والدین، سطح درآمد والدین، تک والدی بودن خانواده، ازدواج مجدد والدین، مکان سکونت نوجوانان و رشته تحصیلی نوجوانان با نگرش مثبت نوجوانان، به رفتارهای بزهکارانه رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    5.بین فرزند چندم بودن خانواده و نگرش مثبت نوجوانان به رفتارهای بزهکارانه رابطه معنی داری مشاهده شد.
    6.بین نگرش مثبت نوجوانان دختر و پسر به رفتارهای بزهکارانه در رابطه با شیوه های تربیتی والدین، رابطه مستقیم و معنی داری مشاهده شد. به عبارت دیگر نگرش مثبت نوجوانان به رفتارهای بزهکارانه در بین دختران بیشتر از پسران است.
    کلیدواژگان: روش های تربیتی، والدین، نوجوان، رفتارهای بزهکارانه
  • پیشگیری وضعی از سرقت اموال دولتی / (مطالعه موردی سرقت کابل های برق شهرستان خرم آباد1386- 1385)
    سرهنگ مجید الماسی صفحه 113
    سرقت شبکه های توزیع برق فشار ضعیف مسی، یکی از مصادیق سرقت اموال دولتی است که علاوه بر وارد آوردن خسارات بسیار سنگین به شرکت های توزیع برق، به دلیل وابستگی بسیار زیاد زندگی امروزه به انرژی الکتریکی، امنیت و آسایش عمومی را نیز به مخاطره می اندازد. تحقیق حاضر که در سال 1386 در سطح شهرستان خرم آباد به عمل آمد، مشخص کرد طراحی منسوخ شده شبکه های برق رسان فشار ضعیف، به شکل هوایی و با استفاده از تیرهای تخت و پلکانی و گسترش آماج بزه و وجود بزهکار برانگیخته، (به علت افزایش منافع حاصل از جرم) موجب شده که اقدامات انتظامی در جهت پیشگیری از وقوع جرم، چندان با موفقیت همراه نشود. در این تحقیق به اثبات رسیده است که با استفاده از آخرین شیوه های پیشگیری وضعی و بر اساس نظریات دانشمندانی مانند کورنیش و کلارک، می توان نسبت به اصلاح طراحی غلط محیطی شبکه های برق رسان اقدام کرد که در صورت اجرایی کردن آن از طریق وزارت نیرو و شرکت های توزیع برق، به طور قطعی از وقوع این جرم پیشگیری به عمل می آید.
    کلیدواژگان: پیشگیری وضعی، طراحی محیطی، توزیع برق، سرقت، اموال دولتی
  • مهدی اسماعیلی صفحه 131
    تروریسم یا همان «شوک قرن» با اشکال نوین خویش جهان را به خود مشغول ساخته است. هنوز تعریفی جامع از تروریسم یا سازوکار مؤثر برای مقابله با این پدیده شوم ارائه نشده است و هر روز شاهد چندین حادثه تروریستی در سطح جهان هستیم. عوامل بروز این پدیده با توجه به نوع و هدف عملیات تروریستی می تواند متفاوت باشد. تحقیقات میدانی در این زمینه از تروریست ها نشان داد که فرضیه بیمار روانی در حد بسیار ناچیزی مؤثر است، گرچه برخی از تروریست ها دارای اختلالات روانی پارانوئیدی اسکیزوفرنی، نارسیستی و... بوده اند، اما عوامل اصلی، عوامل اجتماعی در سطح کلان بوده اند و فرضیه بیمار روانی جنبه فرعی دارد. با این که کشور ایران از دهه 1360 به بعد آماج حملات تروریستی بسیاری بوده و بسیاری از شهروندان، مدیران ارشد نظام، اماکن و... خود را از دست داده است، اما در زمینه پیشگیری از آن هنوز نتوانسته است راهکار جامعی ارائه کند هنوز با مفاهیم محاربه و... به مجازات آن ها می پردازد و هنوز قانونی در زمینه مجازات تروریست ها وجود ندارد. در ایران تروریسم مساوی محاربه تعریف شده است، درصورتی که گرچه نقاط مشترکی بین محاربه و تروریسم مشاهده می شود، اما نقاط افتراق بسیاری دارند. صلاحیت رسیدگی به این موارد نیز بر عهده دادگاه انقلاب که نوعی دادگاه اختصاصی است، سپرده شده است. در ضمن ایران در زمینه استرداد مرتکبان به جرائم تروریستی از اسناد سیزده گانه بین المللی تبعیت کرده است.
    کلیدواژگان: تروریسم، پیشگیری کنشی، پیشگیری واکنشی، محاربه، استرداد
  • کیاندخت توکلی صفحه 159
    پدیده قاچاق کالا امروزه به عنوان یکی از چالش های مهم جامعه مدنی و نظام عدالت کیفری مطرح است. افزایش میزان ارتکاب این نوع بزهکاری، به عنوان یکی از مصادیق جرائم اقتصادی و ارتباط آن با پدیده فساد اداری که موجبات تشدید پیامدها و آثار زیانبار آن بر بخش های مختلف نظام اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را فراهم آورده است منجر شده تا در سطح بین المللی رویکردهای متعددی نسبت به پیشگیری از فساد اداری اتخاذ شود که از آن جمله می توان به برنامه های پیشگیرانه سازمان ملل متحد اشاره کرد.
    این نوشتار کوشیده است تا علاوه بر تبیین علل فساد اداری و ارتباط آن با وقوع جرائم قاچاق گمرکی از طریق بررسی برنامه های سازمان ملل متحد در حوزه پیشگیری و همچنین مطالعه بازتاب آن بر سیاست جنایی تقنینی ایران، به ارائه راهکارهایی در راستای پیشگیری از جرائم قاچاق گمرکی بپردازد.
    کلیدواژگان: جرائم قاچاق گمرکی، فساد اداری، پیشگیری، سیاست جنایی تقنینی ایران
  • ژاکلین کورسوران، شانون آلن صفحه 183
    در تحقیق زیر یک برنامه معاضدت و مداخله در زمان بحران با حضور پلیس قربانی در یک دوره زمانی شش ماهه، جهت شناسایی تاثیر آن بر نتایج کار پلیس مورد ارزیابی قرار گرفته است. اطلاعات گرفته شده از گزارش های پلیس در پرونده های تیم مداخله در بحران خانوادگی که به صورت تصادفی از بین پرونده های خشونت های خانوادگی انتخاب شده بودند، با پرونده هایی که تیم مداخله در بحران در حل وفصل آن ها دخالت نداشته اند، مورد مقایسه قرار گرفته و در نتیجه مشخص شده است پرونده هایی که تیم بحران در آن ها دخالت داشته در موارد بیشتری منتهی به بازداشت متهم شده است. همچنین نشان داده شده است که همکاری قربانی با پلیس در زمان دخالت تیم بحران کمتر بوده است. این مقاله اشاره کوتاهی به فرآیند بررسی و مطالعه خشونت های خانوادگی و نحوه همکاری قربانیان این خشونت ها با پلیس خواهد داشت که در بررسی های بعدی به طور کامل بدان پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: خشونت های خانوادگی، مداخله در زمان بحران، تیم بحران، خدمات قابل ارائه به قربانی، واکنش های پلیسی
|
  • Seyed Hasan Mousavi Chalak Page 37
    In all over the world on can see social harms and crimes. All society including Iran designate and execute different and various programs to control and decrease them. In Iranian constitution law, section 157 was dedicated to prevention of crimes and other sections like 10 and 29 have also emphasized on strengthening family's bases and protecting destitute people. One of the programs which have been started since 10 years ago to prevent crimes is "social emergency". Behzisti organization has designatedand still manages this body, but because of its interdisciplinary area, it has a close interaction with other organizations like police forces.
  • Amir Hasan Niaz Pur Page 55
    It is about 100 years that criminal policy makers, in the light of criminological – scientific instructions and human rights responses to youth delinquencies with differential attitude. This new attitude entered into the Iranian criminal policy through General Penal Code (1304) but the main changes in this respect were made when the bill of forming youth offender's court was enacted in 1338.In current Iranian criminal system, no one may see "child oriented" provisions, although nowadays, some kinds of changes have been done in this respect.This article examines the responses of Iranian traditional criminal justice system to youth delinquencies in various periods of legislation; First the rehabilitative attitude and then the punitive one.
  • Vahid Fazli Page 79
    The main aim of this article is answering to this question: is there any relationship between "disciplinary (training) methods of parents" and "attitude to criminal behaviors?The statistical universe of this study was 686 young children among 15 to 18 year old student in state schools. The method of research was descriptive and questionnaire form was used for this research. Here are finding of this research:There is not meaningful relation between disciplinary methods of authoritarian parents and positive attitude of young children to criminal behaviors.2- There is meaningful relation between disciplinary methods of potent parents and positive attitude of young children to criminal behaviors.3- There is a meaningful relation between disciplinary methods of lenient parents and positive attitude of young children to criminal behaviors.4- there is not a meaningful relation among educational grade of parents, financial class of parents, having only one parent, second marriageby one parent, children residence situation, educational branch of these young students and young children's criminal behaviors. 5- There is a meaningful relation between being which children of family in rate and young children's criminal behaviors.6- There is a meaningful relation between positive altitude of girl and boy students to criminal behaviors and disciplinary (training) methods of parents. In the other hand, the positive attitude to criminal behaviors in the girls is more than boys.
  • Colonel Majid Almasi Page 113
    The theft of copper wires carrying weak-pressure electricity is one of the current overspread crimes all over our country which besides leaving a great loss on electricity distributor companies, it has endangered the public peace and amenities due to the highly dependence of lifestyle to electricity nowadays.The current research which was done in Khorram Abad In 1386 showed that the very old designation of weak-pressure electricity nets run in the air through flat poles, comprising ladders and also the spread of crime due to the benefits made by committing this crime has failed disciplinary actions to prevent this crime. In this research, is also proved that with the help of the ideas of the great scientists like Kurnische and Clark, companiedby power ministry, we can modify the wrong designation of electricity net and consequently prevent thieves from committing this crime
  • Mahdi Esmaili Page 131
    Terrorism (or the shock of century) has engaged the world with all of its kinds. Until now no one presented a comprehensives definition of terrorism and there is not any efficient way to prevent it. Every day we can see some instances of terrorism in all over the world. The roots of this phenomenon based on its kind and goal may be different. Although some of terrorists sustain mental disease like schizophrenia, paranoid, narcissism andetc, but the theory of mental abnormality of terrorists with compare to other main factors viz. social factors is subsidiary one. Although Iran was always victim of terrorism from 1360s to now, but it could provide no comprehensive solution to prevent it efficiently and try to prevent it by its old criminal articles like Moharaba. We accept that there are similar points in Moharaba and terrorism but there are also so different in many aspects. Revolution Court in Iran which is special court is entitled to proceed andsentence this crime. To close, Iran in respect of terrorist's extradition follows and respects 13 international documents
  • Kiandokht Tavakoli Page 159
    Nowadays smuggled - Customs crimes is - propounded as one of the important challenges of civil society and the penal justice system. Rising rate of the commission of this crime as an evidence of economic crime and the relation of it with official corruption phenomenon which intensify its damaging effects on different parts of economic, politic and social system is led to write programs at international level which emphasis on preventionmethods for fighting against official corruption.In addition to explaining the reasons of official corruption and its relation with the occurrence of smuggled customs crimes by studying the United Nation's programs in the prevention field and also by studying the effect of it on the legislative criminal policy of Iran, this paper has tried to present some methods for preventing of smuggled customs.
  • Morteza Niaz Khani, Saleh Abdi Nejad, Sudabe Azizi Page 183
    In this article the program of supporting victims and also intervention in crisis by police forces has been studied for six months to identify its effects on police tasks. Random Information that have been chosen from cases which crisis team had intervened in them were compared to case that had not been intervened by respected team. The results were: in the first cases the number of arresting accused was so higher than the latter cases. This study also shows that in the latter one the cooperation of accused withpolice forces was low. This article explores and study domestic violence and their victim's cooperation with police.